top of page
Search
  • Writer's pictureibkfinn

Seriepremiär! IBK Finn - Örkelljunga IF

Det är en lördag i slutet av september, Lund bjuder på mulet och allmänt dassigt väder, men i Vipan råder aktivitet. IBK Finn spelar sin premiär i nya Supertrean mot Örkelljunga. Hemmalaget rullar nonchalant in på cykel, bortalaget hade förmodligen bagarväckning vid 04.30 i morse för att hinna (vågar inte tänka på returmatchen än!).

Experience: Jättarna från Finn har spelat innebandy sedan Örkelljunga sket på pottan.

Dexterity: 35 är inte det nya 20

Eye-sight: Broffan spelar med glasögon (nej, inte innebandyglasögon)

Finns yngsta spelare är äldre än Örkelljungas nästa äldsta spelare. Stämningen är på topp. Bollen är rund.

Period 1

Hälften av publiken är på plats vid matchstart, andra hälften droppar in under första periodens gång. Den sistnämnda halvan drog vinstlotten, ty första perioden är ett sömnpiller. Undertecknad sitter på första parkett i sekretariatet, men har trots det svårt att se bollen på grund av alla synbara premiärnerver. Tempot är det visserligen inget fel på, men båda lagen säkrar allt hemåt. Enda gången då perioden bryter detta mönster är en minut när båda lagen tar en ToR till Hawaii, och Örkelljunga har finast Hula-Hulakjolar. 0-1. Att Finn får ett PP är det ingen som märker.

Period 2

Andra perioden börjar ungefär som första, men efter några minuter när Linkan och en av de gulklädda bråkar om bollen vid bortre sargen så hettar det äntligen till. Gula ledare börjar bli högljudda och klaga för domaren, varpå Söte svarar med orden “det där var ju matchens första närkamp”. Senare samma byte svarar han även med handling: 1-1 på pass från [än så länge smeknamnslös] debutant.

Efter kvitteringen testar Finn de nya OS-grenarna hälstående och efterkälkning till mindre lyckat resultat. En klubblåsning (Robban) och ett slag (Ledin, även om kanske smeknamnslösas borde haft den) får utvisning som konsekvens, men om PP funkade dåligt så går BP desto bättre: Det är Finn som har en boll på mållinjen. Vi går till paus med resultat i equilibrium men med puls med positiv derivata.

PANG 1-2

PANG 1-3

Period 3

Vänta nu? Har perioden redan börjat? Japp, två mål i baken innan jättarna hunnit ut från omklädningsrummet. Nu är det uppförsbacke. Coach Dragan är arg. Right Wing Neymar är ännu argare. Men argast av dem alla är … ja inte Traktor i alla fall, han är ju aldrig varken arg eller stressad, men han följer upp förra veckans hattricksuccé med ytterligare en strut. 2-3 från mitt i slottet efter ett fint anfall där Robban står för passen.

Just Robban blev kanske lite väl exalterad, för i nästa byte drar han direkt på sig ytterligare två minuter. Enligt egen utsago var han där “en halvtimme innan motståndaren”, men domarna var av annan åsikt. Hur som haver, detta är startskottet för en kavalkad av händelser. Matchen har helt plötsligt ett helt nytt tempo och ny intensitet. Örkelljunga drar på sig en utvisning. Söte skjuter 3-3 i spel 4-mot-4 (pass från Lenny).

Örkelljunga drar på sig 2+10 i ren frustration över kvitteringen. Finn spelar 5-3 i en och en halv minut. Dock fruktlöst. Matchen går in i effektiv tid. Örkelljunga tar Time Out. Sargen välter. Örkelljunga skjuter. Info räddar. Izzy testar skott. Örkelljunga räddar. Hesa Fredrik ljuder.

Matchen slutar alltså 3-3, vilket får ses som rättvist. Båda lagen hade många chanser som sumpades. Örkelljunga hade ett knappt övertag första halvan, Finn hade ett knappt övertag andra halvan. Vi tar en poäng med oss och går vidare.