top of page
Search
  • Writer's pictureibkfinn

IBK Finn - Stanstad 4-3

Updated: Feb 10, 2019

Då vankades det toppmatch i division 3 södra. Jättarna från Finn, på fjärde plats, tar emot Stanstad som innan match sitter inne på bronspengen.


En match av den här digniteten kräver ju självklart lite speciella förberedelser och taktiska tjuvknep. Därför har coach Alex suttit hemma hela fredagskvällen med en flaska rödtjut för att lägga upp en taktik som ska utmynna i en seger för Giants. Den geniala (?) galenskapen han har kommit fram till är att Standstad vet ju hur vi brukar spela, så om vi inte vet hur vi spelar, så har de inte en chans. På pappret låter det ju som om man hade haft en solklar spik klar på Solvalla om man hade fått det stalltipset innan match.



Men vi vet ju alla att papperskontruktioner kan vara sköra varelser, ungefär som papperssvalorna man fick vika som barn i skolan. Så det är viktigt att gå ut och plan och visa var skåpet ska stå, det hägrade ju även en lagfest på kvällen och det är ju roligare att fira en seger än att sörja en förlust.


Matchen börjar precis enligt Giants plan, Stanstad ser rejält förvirrad ut av att Giants inte riktigt vet var de ska vara på planen, men ordentligt fart på benen är det redan från start. Redan efter två minuter får vi utdelning på vårt förvirringsarbete när en extra Stanstadspelare hoppar ut på plan som ur en hatt och Stanstad åker på 2 minuters utvisning för för många spelare på plan.

Tyvärr blir det ingen utdelning i powerplay trots att vi etablerar ett visst tryck och skapar några chanser. Det dröjer istället till minut tio innan dödläget bryts när Batman står ut på högerkanten och laddar stora kanonen som vore han Brett Hull och bollen smiter in på första stolpen.


Resten av perioden spelas av som ett ställningskrig med hårt arbete och Finn kan gå till pausvila med en 1-0 ledning.


En liknande matchbild präglar starten av den 2a perioden, men det ska snart ändras och det kommer en sekvens där det blir riktigt irriterat på planen och Stanstad åker på en serie utvisningar och Linkan spräcker sitt ögonbryn för tredje(?) gången den här säsongen. Det får bli syjunta sen på lagfesten helt enkelt.

Stanstad åker som sagt på en trio utvisningar i den här sekvensen av matchen, den första i åttonde minuten passerar resultatlös, men när de sedan drar på sig två utvisningar till i snabb följd i den tionde matchminuten så visar Giants att det här med 5 mot 3 kan vi åtminstone. Det är nu vår Traktor börjar varva upp och släppa dragläget.


Det ger resultat när han hittar Matte i skottläge i 5 mot 3, Matte tvekar inte alls att dra till utan stänker in 2-0, rätt upp i nättaket.

Detta följs tyvärr av en dålig sekvens för Giants, där Stanstad gör först 2-1 efter en lång spelsekvens där vi blir trötta och till sist tappar bort en gubbe på bortre stolpen som enkelt kan lägga bollen i kassen. 2-2 kommer bara 12 sekunder senare på en långboll som styrs in i mål precis framför Baloo som återigen inte kan göra mycket åt situationen.

I det här läget så hade svagare lag lätt kunnat vika ner sig, men inte Giants inte. Det tar mindre än två minuter innan ordningen är återställd och det är ett riktigt klapp-klapp mål som den för dagen stora publiken bjuds på.

Det börjar med att Puben tar emot ett uppspel vid sarg och enkelt håller bort sin gubbe för att leverera den till Lenny som kommer i fart och tar den med sig i ett 2 mot 1 läge där han hittar Pippi på bortre stolpen som enkelt kan lägga in bollen i tom kasse.


Pippi hinner även med en träff i ramen innan paus, men Finn får nöja sig med att gå till pausvila med en 3-2 ledning.


Tredje perioden rivstartar med att domarna anser att Pippi står i målgården när han rensar bort en boll bakom Baloo och tilldömer Stanstad en straff efter bara 17 sekunder. Straffen förvaltas väl av Stanstad som sprätter upp ett handledsskott i nättaket och det är utjämnat till 3-3. Man skulle kunna säga att spänningen är oliiiidlig i denna stund. Efter knappt tre minuter spelade så drar Alex, som flyttat upp sig själv på topp på sig en två minuters utvisning efter att det sett ut som han gjort ett seriöst försök att slå Håkan Milds beep test-rekord när han jagat Stanstads backar. Stanstad sätter upp ett vasst powerplay, men nu har Finn stängt godisbutiken och bjuder inte på något. Istället är det återigen dags för vår Traktor att dra iväg och i sakta mak hittar han nu en tom yta till vänster om mål dit Pippi krigar fram bollen som Traktorn enkelt kan stänka in i mål till 4-3 efter 5.36 spelat av period 3.


Resten av matchen är en jämn och tuff historia med bra kamp från båda lagen. Mot slutet så plockar Stanstad ut målvakten och lyckas skapa ett rejält tryck mot Giants kasse. Men med knappa minuten kvar på klockan får Traktorn bollen bara 2-3 meter från Stanstads oskyddade mål, men tyvärr så verkar Traktorn råka ut för något tekniskt problem.


Och istället för att lägga in bollen i tomt mål så springer han ner med den i sarghörnet där han sedan förtjänstfullt låser fast den med tre motståndare i ryggen, samtidigt som Alex står helt fri framför mål och undrar vad som händer och om traktorn tänker försöka passa honom. Så blir inte fallet men med så mycket tid dödad så lyckas inte Stanstad skapa någon chans de sista 30 sekunderna och Giants står som segrare 4-3 och klättrar upp på bronsplatsen.

Och med den vetskapen i bagaget så kan vi alla drömma om en sommar lika magisk som den -94 och anta att Traktorn rotar fram sin När vi gräver guld i USA singel till lagfesten och att den kommer gå varm i CD-spelaren ikväll.


MÃ¥len: Batman, Matte, Pippi, Traktorn

Matchens lirare: Matte, stänker in ett viktigt mål i PP och har flera farliga skott utöver det, samtidigt som Stanstads forwards kommer drömma mardrömmar om att behöva möta honom defensivt igen.

130 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page