IBK Finn Lund - Malmö FBC 5-3

Då var det dags för återstart av innebandysäsongen efter ett välbehövligt juluppehåll. Vi skriver den 12 januari i kalendern när pågarna från Malmö FBC kommer till Tunahallen för att se om de kan få med några poäng hem till Malmö från besöket hos IBK Finn.

Juluppehållet ja, det är en tid då cirka halva säsongen är spelad och man får chansen till lite självreflektion i och med avbrottet i det täta spelschemat som serielunken innebär på division 3 nivå.

Det ser ut att bli svårt att rå på Malmhaug som gått igenom första halvan av serien obesegrade, trots en hår dust mot just jättarna från Finn precis innan uppehållet. Det ser istället ut som att kampen om andraplatsen, ni vet den som ger det där ädla silvret som Bengans boys visste att prenumerera på i Handbolls-OS, kommer att bli ett riktigt getingbo.

Finn kommer självklart väl förberedda ur juluppehållet, där man kan anta att flera andra lag finslipat taktiken, jobbat på att bygga upp grundkonditionen och styrkan under uppehållet, så har Finn valt att vila sina gamla kroppar i form, kanske strategiskt placera några extra kilo julmat här och där på kroppen för att få den rätta balansen.

Med en sådan uppladdning så överraskar det förstås ingen i den stora publiken att Finn kommer ut och tar tag i taktpinnen direkt. Med ett snabbt och rappt passningsspel och ett aggressivt försvarsspel så får FBC knappt låna bollen under periodens första dussin minuter.

Skotten viner som en mistralvind både på och utanför Malmös mål, och efter knappa 5 minuter kan de inte skyla sig längre, den mänskliga bivacken de skapat visar sig ha hål, när Jacob nyper till från högerkanten och mycket rättvist gör 1-0 till Finn efter tung press från Finn i hela bytet.

Två byten senare upprepar sig historien, den här gången på vänsterflanken och efter fint spel nere i sarghörnet av Boxplay så får han upp bollen till Bror som har mycket plats att kliva fram och skjuta på då FBC sitter djupt ner i knät på egen målvakt, 2-0 efter 6.07.

Men ju längre perioden går, desto mer boll får FBC tag i och det börjar slängas in en hel del bollar mot Baloos kasse, han står förtjänstfullt i vägen för det mesta. Men det slinker tyvärr in ett 2-1 mål 5 minuter före paus. Kan det vara så att jättarna lagt på sig något kilo julmat för mycket?

I pausen pratar vi om att fortsätta jobba hårt för varandra. Vi har ju alla gjort grundjobbet under julen och byggt upp energidepåerna med julmat, så det ska ju inte vara några problem med orken. Sen hade Alex lite taktiska direktiv, som i vanlig ordning handlade om att göra som han säger och aldrig som han gör.

Med dessa visdomsord i öronen kommer Finn ut och startat andra perioden positivt. Ett tag hinner hela bänken även tänka att det är positivt att det är ambulansvårdare på läktaren när Lenny tacklas med huvudet först in i sargen nere i eget sarghörn. Som tur är så sitter huvudet kvar.

I det påföljande powerplayet så får Finn bra fart på passningsspelet och efter ett kort tag har FBC snurrat bort markeringarna helt och Dragan kan hitta Broffan bakom mål, som enkelt kan lägga in bollen i tom kasse. Resten av perioden är relativt jämn, Malmö fortsätter försöka komma till till en del avslut, men det som kommer fram plockar Baloo lika enkelt som han plockar frukt.

Innan perioden tar slut så hinner FBC dra på sig ett matchstraff 3 kopplat till hetsigt temperament i samband med ett par domslut.

Period 3 startar med Finn i powerplay, men tyvärr så blir det ingen utdelning den här gången. Inte heller när Malmö drar på sig en ny 2 minuters utvisning 9 minuter in i 3e perioden. Det saknas lite skärpa och passningarna kan sitta bättre på bladen, men det är inte lätt med en helt ny PP-konstellation. Som tur är så känns det inte som om det gör så mycket när Linkan hittar nätmaskorna efter en snygg pass från Bror i en omställning. 4-1 till Finn med 13.35 på uret. Och om det inte kändes klart redan då, så gör det det garanterat när Lenny väljer att spela innebandy när Malmö hellre vill prata med domarna. Ett snabbt frislag i sidled till Jacob som kan raka in 5-1 i tom kasse.

För att spara på energidepåerna inför resten av serien så slår Finn efter detta av på takten och Malmö tillåts reducera till 5-2. När Batman sedan pucklat motståndarna en gång till och förtjänat sin andra 2 minutare så gör Malmö ännu ett tröstmål med 6 utespelare på banan. Lite onödigt kanske, men segern är aldrig i fara och jättarna står stadigt som segrare på marken när slutsignalen ljuder.

MÃ¥len: Jacob 2, Bror, Broffan, Linkan

Matchens lirare: Jacob som är ständigt hot som Malmö har svårt att få grepp om matchen igenom. En extra eloge till Batman som klivit upp och är Jacobs forwardskollega och gör det riktigt bra ihop med resten av den femman som vållar Malmö stora besvär.