top of page
Search
  • Writer's pictureibkfinn

Giants återvänder till brottsplatsen

170 timmar har passerat sedan jättarna efter en mer än slätstruken insats blivit avpolletterade av Teknologkåren i Östratornhallen i Lund. Det är nästan så att man misstänker att en duktig detektiv fortfarande kan hitta spår från brottet i hallen. Ligger här kvar några gamla Finn-klubbor, likt brutna slalomportar? Ligger det kvar något hundbalsam i omklädningsrummet? Och är den där stolen så nedsutten för att det var den Lenny satt och surade på i utvisningsbåset i 14 minuter senast?

Men nu var det ju den matchen det handlade om idag, utan idag är det finbesök i form av något som låter som ett dansband från Österlen, FC Cimrishamnz.

Det börjar direkt lite illavarslande med att Roten glömt skyddsvästen hemma och inte vågar sitta i skottlinjen i östra Lund utan den, så det blir uppvärmning utan målvakt till att börja med.

Matchen börjar sedan illavarslande med ett tidigt sång och dans nummer från Cimrishamnz, Roten har inte riktigt hunnit plantera sig och ett lite billigt långskott smiter in lågt. Man hade nu kunnat oroa sig för att det ska bli en lite seg repris på förra matiné föreställning. Men Finn visar snabbt att det här inte ska vara någon slentrianmässig karbonkopia till Wallander-film så utspelar sig på lördagseftermiddagen, vi vet ju alla att de hör söndagskvällarna till. Så jättarna bjuder upp till ett riktigt klapp-klapp mål, de håller i bollen och låter dansbandspågarna jobba hårt i 40 sekunder, sen kommer den långa passen upp i slottet, en styrning ut till Traktor som tutar på som en nyoljad John Deere upp längs vänsterkanten och hittar Henke med en pass i slottet som han trycker in i mål. Det är snudd på att Krutov, Larionov och Makarov hade blivit lite små-stolta.

Repliken tar mindre än en minut och efter detta så har jättarna relativt bra kontroll på matchen under den första perioden, efter lite drygt halva perioden så hittar även Broffan nätmaskorna och Finns dominans syns nu inte bara på planen utan även uppe på jumbotronen.

I början av andra perioden så åker Cimrishamnz på en tidig utvisning, det kan ha varit för fel tonart, eller kanske för hårt spel. Finn får till ett hyggligt powerplay och borde i ärlighetens namn nog gjort mål både en och två gånger på sina lägen, men vi vet ju alla att PP-poäng inte räknas i +- statistiken. Så därför väntar Matte på att Cimrishamnz blir en fulltalig kvintett innan han drar iväg ett välplacerat skott rakt i block för att sedan plocka upp sin egen retur och stänka upp den i nättaket.

Andra perioden fortsätter sedan i samma anda som den första, Jättarna får ha mycket boll och rullar runt bra och kommer till ett par halvfarligheter medan Cimrishamnz mest ser ut att springa runt och leta efter Bröderna Herreys gyllene skor.

Men så efter halva perioden så tvingas Neymar syna botbänken efter vad man kan anta var ett lite för hårdfört försök att få en autograf från en av besökarna. Cimrishamnz visar direkt att detta är ett nummer de repat på ordentligt och Roten tvingas till ett par kvalificerade räddningar och tillslut får han nesligt nog kapitulera till ett skott som smiter in vid främre stolproten.

Finn ska dock skaffa sig två måls marginal innan perioden är slut. Broffan står högt upp och lurar bakom Cimrishamnz backlinje likt Filippo Inzaghi i sina glansdagar och när han får bollen till skänks i slottet gör han inga misstag utan lägger in 4-2 ensam med målvakten.

I tredje perioden så kommer Cimrishamnz in med ny energi som om de laddat upp för ett sista extranummer i paus, de jagar högre och spelet blir mer sönderryckt. Perioden plågas också av flera utvisningar åt båda håll. Tyvärr så använder jättarna vad som borde vara ett bra läge att punktera matchen i 5 mot tre i två minuter till att sänka bolltempot så till den milda grad att jag tror att Triple & Touch årgång 2018 hade hängt med utan problem.

Men vad vore en deckare utan lite nerv på slutet? Så istället för 5-2 och en punkterad match så får Cimrishamnz in en boll med 4 minuter kvar, 4-3 är ställningen till jättarna. Nu skulle det kunna bli nervöst i leden, men coach Dragan är kallare än alla temlor i Ture Sventons i kylskåp tillsamman och kan även förmedla detta lugn till laget som någorlunda bekvämt håller undan fram till slutsignalen.

MÃ¥len: Broffan 2, Matte 1, Henke 1

Matchens lirare: Broffan som gör två viktiga mål och nära att få sätta dit en zorro både en och två gånger utöver målen.

Dagens hedersomnämnande: Robban som bjöd på bullar och öl i omklädningsrummet efter match, vilken hjälte!